SUGAR COATING THE SHIT!

Nu er der igen indkaldt til afdelingsmøde, hvor vi skal drøfte udfordringerne i teamets samarbejde. Allerede inden du ankommer til mødet er du liiidt irriteret og uforstående overfor, hvorfor du skal bruge 2 timer af din kostbare tid på at snakke om samarbejdsproblemer.

Du har noget du skal nå, især hvis teamet skal nå månedens måltal, så hvorfor spilde alles tid med snak?

Kunne det her være dig? Så er du måske også en af dem, som generelt håndterer problemer og uenigheder ved at tilsidesætte dine følelser og i stedet bruge dine gode evner og din logiske sans.

Der findes en effektiv løsning på det her problem og hvis de andre bare gider at lytte, så kan jeg da fortælle hvordan den ged skal barberes.

Med andre ord så har din effektive og logiske hjerne regnet ud, hvad der er det smarteste at gøre her og du tripper efter at komme i gang med arbejdet.

MEN….. dine kolleger er ikke med og de synes måske ikke, at din idé er den smarteste og bedste og i øvrigt har de brug for mere til tid. Dine kolleger har brug for mere tid til at udveksle synspunkter fordi lige præcis det gør, at der bliver truffet mere gennemtænkte løsninger som alle er committet til og som derfor holder ikke bare på den korte, men også på den lange bane.

Det er ikke alle mennesker, som er optaget af at komme hurtigt i mål og slet ikke, når der er uenigheder i teamet som alle snubler i og som faktisk står i vejen for en fri og åben dialog om, hvordan problemerne bedst løses.

Hvis du er et menneske som genkender denne lidt utålmodige og samtidig meget rationelle tilgang til problemer, er du sikkert også optaget af, at bruge din tid på noget, som skaber værdi og helst en værdi som kan måles, mærkes eller ses i form af flotte udtalelser, måltal, positiv omtale eller andre eksternt refererende anerkendelser.

Derfor føles det som SPILD af tid at tage sig af uenigheder i stedet for at få styr på de KPIer, der skal nås.

Når du så alligevel er nødt til deltage på et afdelingsmøde og dine kolleger insisterer på, at alle hele bordet rundt skal høres! Så er det, at du er lige ved at gå op i limningen af lige dele utålmodighed og rysten på hovedet af, hvad alt den snak skal blandes ind i det her for.

MEEN… desværre kan dine kolleger ikke se på dig, hvor meget dit indre er i oprør fordi du også excellerer i disciplinen ”Poker face”. Andre kan ikke aflæse, hvad der virkelig foregå indeni dig og når du ikke fortæller det, bliver dine kolleger utrygge, fordi de ”ikke rigtig kan mærke dig” og fordi ”du ikke giver noget af dig selv”.

Du kommer til at fremstå arrogant og glat og det bliver svært at gennemføre en åben og ærlig dialog, hvor man gensidigt deler, hvilke behov og interesser der er på færde.

Som mediator (konfliktmægler) bruger jeg persontypeværktøjet Enneagrammet til at pege på, at der er 9 forskellige måder at håndtere konflikter på.

Dig som kender Enneagrammet, vil nok genkende Enneagrammets Type 3 (Udretteren) i denne beskrivelse.  Og vi du relaterer dig til denne type, vil du sikkert kende den her impuls til logisk og rationelt at løse problemerne og så komme videre med arbejdet.

Du vil generelt også være optaget af at fremstå som en succes, som en der kan fixe tingene og du vil derfor på det her afdelingsmøde have travlt med ikke at flage for meget med problemer og udfordringer fordi flaskehalsen jo kunne pege tilbage på dig selv, som den der ikke er lykkedes.

Så du tager endnu en disciplin i brug, nemlig ”Sugar-Coating-the-Shit”. Det er i øvrigt et udtryk, jeg har lånt fra en af mine dygtige kollegaer og som handler om, at få problemerne og alt det svære til at se bedre ud end det er dvs. du er ikke helt ærlig og det glider bedre ned, hvis du lige twister det lidt. Vi kan også kalde det positiv refraiming.

Desværre kan uenigheder og problemer mellem mennesker sjældent fixes med en positiv refraiming af virkeligheden. Det kræver, oprigtig nysgerrighed, nærvær og tid til at lytte.

Hvis du arbejder eller lever tæt sammen med et menneske, som genkender sig selv i Type 3, er det vigtigt, at du husker på, at når du ikke rigtig kan få fat i personen og du synes at han eller hun ligesom smutter mellem fingrene på dig er det ikke, fordi de ikke ønsker at bidrage til at løse problemerne.

De er bare meget optaget af værdier som AT BIDRAGE VÆRDIFULDT og SUCCES. Det betyder, at de ikke opholder sig i længere tid ved det problematiske og hvis der er reelle problemer vil de helst løse dem med en kort effektiv model alternativt tale problemet ind i en positiv ramme, så problemet pludselig er forsvundet.

Så hvis du ønsker mere eftertænksomhed og se det hele fra flere vinkler, skal du eksplicit fortælle, at du IKKE har brug for, at de løser problemet for dig. Det vil være gavnligt at fortælle hvorfor det er godt og smart ikke at komme med løsninger lige nu og at det faktisk vil gavne resultatet i sidste ende, hvis der bliver brugt tid og energi på dialogen nu.

Som kollega eller ægtefælle vil det oftest være en udfordring, at se på, at de her arbejdsomme mennesker kører sig selv ret hårdt med gøremål, opgaver, møder, ting der skal fixes og en tæt pakket kalender.

Så hvis de ikke er opmærksomme på, at restitution med aktivering af det parasympatiske nervesystem er ligeså vigtig at være i handelmodus, kører de bare på indtil de rammer muren eller kører ud over kanten.

Så hjælp dem ved at insistere på deres nærvær og prioritering af at have ”ingenting” i kalenderen. Fortæl at du holder af dem for den de er og ikke for det, de gør. De har brug for dine tilkendegivelser og anerkendelser -også selvom de ikke beder om dem.

Og de har brug for at erfare, at de ikke altid behøver GØRE noget for at bringe værdi og succes ind i ligningen. Faktisk er det nok ”bare” at VÆRE. Det gælder i øvrigt alle uanset, hvilke type i Enneagrammet du relaterer dig til. Type 3 har dog i særdeleshed gavn af at blive mindet om det. Held og lykke med ”bare” at være uden at gøre.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s