SÅ BRUG DOG HOVEDET!

Synes du at uenigheder er noget vi bør forholde os til som voksne rationelle mennesker? Bliver du træt af al den snak om følelser og vil du bare gerne komme til sagen og løse problemet? Hvis ja, så mener du sikkert også, at vi for at tackle uenigheder blot skal adskille fornuft og følelser og så tale om det fornuftige og blande følelserne uden for?

Hvis bare vi bruger vores gode hoved, kan vi tænke os til en løsning på problemerne. Sådan lyder det hos mange af de mennesker, jeg møder. De bliver udfordret af, at andre mennesker reagerer irrationelt og følelsesmæssigt på, hvad der sker. De insisterer på, at vi objektivt og rationelt kan løse de problemer og udfordringer, vi støder på i livet. Hvis vi tænker os rigtig godt om og dropper alt det der føle-føle-noget, så skal vi nok finde ud af det.

Problemet for mange af os er, at når vi møder denne holdning i en uenighed eller konflikt, så føler vi os ikke hørt, set eller anerkendt. Hvis andre mennesker ikke anerkender betydningen af vores følelser og dermed også vores behov, gør det ondt værre. Vi stopper måske helt med at kommunikere med dem, som ikke vil høre om vores følelser og vi finder andre, vi bedre kan tale med. Så vi taler ikke med dem vi har problemet med, men med andre. Dette får uenigheder til at eskaleret og det bliver svært at få dialogen tilbage til der hvor den hører hjemme.

Så hvis du er et menneske som har et fokus, hvor der ikke er plads til følelser, vil andre måske opleve dig som kynisk og kold og undlade at søge dit selskab og i stedet søge alliancer hos andre.

Hvis du genkender dig selv som et menneske med denne dagsorden, er det vigtigt at huske på, at mennesker både består af hoved, krop og hjerte. Af fornuft OG følelse. Det hele skal tages alvorligt.

Vores følelser og behov er tæt forbundet. Når vi føler sult, har vi behov for mad. Når vi føler os overset, har vi behov for opmærksomhed. Så når vi i en konflikt eller uenighed ytrer noget om vores følelsesmæssige tilstand, fortæller vi i virkeligheden, at der et eller flere grundlæggende behov der ikke er opfyldt. Og noget af det vigtigste for menneskers trivsel er, at deres basale behov anerkendes og opfyldes.

Hvis du allerede kender Enneagrammet, vil du vide, at denne tilgang til verden ligner Enneagrammets Type 5 (Udforskeren). Som mediator (konfliktmægler) bruger jeg persontypeværktøjet Enneagrammet til at pege på, at der er 9 forskellige måder at håndtere konflikter på.

Hvis du arbejder eller lever tæt sammen med et menneske som minder om Type 5, er det vigtigt, at vide, at det er mennesker, som stræber efter værdier som KOMPETENCE og VIDEN og de ønsker at bidrage med relevant viden og deres gode faglige kompetencer, når uenigheder opstår.

De er ikke så komfortable med at bringe følelser på banen. Det betyder imidlertid ikke, at de er følelseskolde. De har masser af følelser. Fortæl dem på en konkret, rationel og letforståelig måde, hvordan de kan identificere hvilke behov og følelser der er på spil og forklar hvorfor det er en fordel også at kigge på den del. Så skal de nok blive nysgerrige!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s