JEG HAR IKKE NOGET PROBLEM!

Er det dig som lige letter på den trykkede stemning til afdelingsmødet med en frisk bemærkning, når de andre sidder og hænger lidt med mulen? Undrer du dig over, hvordan andre kan vade så længe rundt i problemerne? Bliver du utålmodig, hvis andre gerne vil problematisere tingene, når nu der ikke rigtig er nogle problemer? Og tænker du ofte noget i retning af: Det kan da godt være, at I andre synes der er et problem, men hey det løser sig og jeg har det fint -skal vi komme videre?

Come on.

Get over it.

Don´t worry. Be happy.

Så er det nok også dig, som har en oplevelse af, at du bringer den gode stemning til bordet. Især hvis stemningen er lidt trykket, så er du klar med en kæk bemærkning, et godt grin, en sjov historie eller en af dine virkelig gode idéer. Du har et sandt talent for at se muligheder og finde nye veje også, når andre ser et halvtomt glas og hullerne i osten.

Andre vil sikkert se dig som et og energisk positivt menneske, som bidrager med gode idéer, som altid er frisk på at lave noget sjovt og spændende. De synes, at du er underholdende og at du løfter stemningen i et selskab -du er korkproppen som altid flyder ovenpå😊

Genkender du denne lyst til at bringe problemer og uenigheder ud af verden med et godt grin og en hurtig brainstorm, så vi kan komme videre? Hvis du gør, relaterer du dig måske til Enneagrammets Type 7 (Eventyreren). Som mediator og konfliktmægler bruger jeg persontypeværktøjet Enneagrammet til at pege på, at der er 9 forskellige måder at håndtere konflikter på.

Det er vigtigt at huske på, at ikke alle mennesker har en let og umiddelbart ukompliceret tilgang til sig selv og andre mennesker. Når du hellere vil bidrage med en sjov bemærkning i stedet for faktisk at forholde dig til, at andre oplever et reelt problem, kommer du nemt til at ignorere og underkende andre menneskers behov, følelser og måske endda smertelige oplevelser.

Når vi taler om konfliktforebyggende adfærd og kommunikation er det afgørende, at vi, uanset hvilken persontype vi genkender os selv i, både interesserer os for at kommunikere, hvad vi selv har brug for OG i lige så høj grad er nysgerrige på, hvad der optager og bekymrer andre mennesker.

Så hvis vi virkelig ønsker at skabe relationer fyldt med glæde og tillid er det afgørende, at vi har en assertiv kommunikation og adfærd, hvor vi søger at tage hensyn til både egne og andres behov og meninger. At vi tager sagen/problemerne op og håndterer uenigheder gennem ligeværdig dialog.

Når vi ikke forholder os til andres behov og deres udfordringer, kan det skabe stor irritation og frustration hos andre mennesker, fordi relationen bliver overfladisk og vi kommer til at fremstå som urealistiske og useriøse.

Hvis du arbejder eller lever tæt sammen med et menneske med den her happy-smiling-face-attitude er det imidlertid vigtigt ikke at dømme dem som overfladiske jubeloptimister. Det er mennesker hvis grundværdier handler om GLÆDE og MULIGHEDER og de ønsker, at vi alle får et liv fyldt med glæde og livsberigende oplevelser. Nogle gange kommer de til at forveksle glæde og livsfylde med fraværet af problemer, smerte, og svære følelser. Type 7 har brug for at opdage, at de sagtens kan være frie og glædesfyldte OG forholde sig aktivt til livets dybere, mørkere og mere problematiske sider.

Livets fylde består både af lyset og mørket, hvidt og sort, glæder og sorger, problemer og løsninger. Hvis vi insisterer på kun at se det ene, misser vi rigtig meget.

Så fortæl dem, hvor værdifuldt deres lyse sind er. Stik dem dit mest anerkendende smil og bed dem så om at lytte til dig. Giv dem eventuelt en tidshorisont på jeres samtale, så de slipper for at tænke over, hvor længe de skal være i noget, som ikke føles let og lyst. De vil instinktivt gerne videre til næste ”feel good” -oplevelse, så du skal gøre dem trygge i, at du ikke har tænkt dig at bruge hele dagen på jeres samtale. Så skal de nok være der for dig med både det sure og det søde.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s