JEG GØR MIG (NÆSTEN) USYNLIG

Flygter du, når det trækker op til uoverensstemmelser og konflikter? Stikker du hovedet i busken og venter på at uvejret går over? Så er du sikkert også et menneske, som hævder, at du ikke har nogen uenigheder med andre mennesker. Du har garanteret travlt med at få øje på alt det positive, det gode, det hyggelige og alt det som gør, at vi har det godt sammen.

Andre vil nok kalde dig konfliktsky. Selv kalder du det for harmonisøgende -for harmoni er jo altid dejligt, ikk?

Hvis du er et menneske, som helst ikke vil være i nærheden af uenigheder eller være med til at puste til ilden, men i stedet er optaget af at skabe fred og ro hele tiden, kan konsekvensen blive, at ingenting forandrer sig og intet nyt skabes. De kreative og innovative processer dør simpelthen.

Meningsudvekslinger og uenigheder er energifyldte og driver ofte tingene til at udvikle sig, så hvis du aldrig byder ind med noget, som siger andre imod. Hvis du holder din mening for dig selv af frygt for at skabe uro og uvenskab, kan du snildt risikere at blive ”stucked” i dit liv og dine relationer.

Andre mennesker kan opfatte dig som ligeglad og meningsforladt og undre sig over, hvorfor du ikke kommer på banen og bliver usikre på, hvor de har dig.

At du ikke deltager aktivt i en uenighed eller konflikt tænker du nok betyder, at du i hvert fald ikke har nogen andel i at skabe uro og ufred. Men sagen er den, at når du intet siger og intet gør, bidrager du også! Dit fravær, dit ikke-melde-dig-på-banen påvirker andre ligeså meget som dem, der råber op. Det larmer bare mindre!

Hvis du kan nikke genkendende til noget af dette, er det værd at huske på, at harmoni, ro og uforstyrrethed ikke nødvendigvis er det, som alle andre mennesker også ønsker. Mennesker har forskellige konfliktstile og måder at håndtere uenigheder på. Som mediator (konfliktmægler) bruger jeg persontypeværktøjet Enneagrammet til at pege på, at der er 9 forskellige måder at håndtere konflikter på.

Dig som kender Enneagrammet, vil genkende Enneagrammets Type 9 (Fredsskaberen) i denne beskrivelse. Hvis du arbejder eller lever tæt sammen med sådan et menneske, kan det være gavnligt at vide, at mennesker, som relaterer sig til og genkender sig selv i Type 9, netop er optaget af værdier som HARMONI og ACCEPT.

Det betyder, at de går længere end de fleste for at bevare den gode stemning. Men tag ikke fejl -selvom de ikke siger noget, betyder det ikke, at ikke har en mening, at de ikke har en betydelig stemme. De har oftest rigtig gode, reflekterede og nuancerede syn på de fleste ting.

Så anerkend dem for deres samarbejdsvilje og inkluderende approach til andre menneske og fortæl dem samtidig, at du vil sætte utrolig stor pris på at høre netop deres mening og at den gør en forskel. Hvis du opfordrer dem i et roligt stemmeleje og i øjenhøjde skal de nok komme på banen. Prøv selv!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s